Nodig zijn: dát maakt het allemaal de moeite waard

1 mei 2018

Nodig zijn, er toe doen, iets willen toevoegen. Zaken die regelmatig door mijn hoofd spoken. Ik kan niet voor iedereen spreken, maar voor mij zijn het elementen die mijn leven de moeite waard maken. En eigenlijk geldt dat zowel zakelijk als privé. Iedere dag weer een stap vooruit en net even verder gaan dan de dag ervoor.

Voor mijn twee kinderen en vrouw wil ik er zijn als ze mij nodig hebben. Ik wil zorgen voor een stabiel en liefdevol thuis. Nu, maar ook in de toekomst.Als ik die lijn zakelijk kan doortrekken, maakt dat mijn leven des te mooier. In eerste instantie gaat een investering om het realiseren van groei, het maken van rendement of het oplossen van een probleem. Wat ik in gesprekken echter merk, is dat er achter ogenschijnlijk belangrijke doelen vaak veel diepere motieven schuilen…

De echte reden

Om een voorbeeld te geven: pas werd mij om advies gevraagd bij het aankopen van een bedrijfspand. Als reden werd aangedragen dat een hypotheek goedkoper is dan huur betalen. Absoluut een voordeel, zonder meer. Maar wat bleek? De echte reden was dat de ondernemer met de aankoop zorg wilde dragen voor zijn oude dag. Het bekende appeltje voor de dorst. Het mes snijdt hier aan twee kanten: zakelijk biedt de aankoop voordeel, maar ook privé levert het mogelijk stabiliteit op voor de toekomst. Investeren in vastgoed lijkt toch veel zekerheid te bieden.

Kritisch

Wel loop ik dan even kritisch door zo’n aanname heen. Want is een bedrijfspand op een industrieterrein over 30 jaar nog wel echt courant? Hoe vaak zie je niet dat een bedrijfsterrein flink achteruit gaat door de jaren heen en de waarde niet stijgt maar daalt door bijvoorbeeld leegstand. En als de eigen activiteiten staken, in hoeverre is het pand ook geschikt voor ander gebruik? Is het aankopen van het pand door een andere ondernemer op een later moment net zo interessant als dat het nu voor mijn klant is?

Veel om rekening mee te houden

Want verkoop of verhuur – uiteindelijk is het doel om rendement te behalen. Zaken zoals de maximale vloerdruk, de hoogte van het dak en de bestemming zijn nu misschien niet van belang, maar voor een andere toekomstige gebruiker wel degelijk. Veel om rekening mee te houden dus om de juiste beslissing te kunnen nemen die het gewenste resultaat oplevert, zowel zakelijk als privé. Want dat was de bedoeling toch?

Oude dag

Terug naar die oude dag. Vaak weten klanten hier aan tafel nog helemaal niet precies wat ze dan werkelijk willen. Ik weet het zelf ook nog niet. Maar toch zijn ze ervan bewust dat werken ‘eindig’ is en dat de nadruk op den duur elders komt te liggen. Vooruitkijken is in ieder geval belangrijk, dus het is belangrijk om nu keuzes te maken die je later vrijheid geven. Klinkt logisch – maar dit is niet altijd even makkelijk. Goed doordacht je keuzes maken en geen overhaaste beslissingen nemen is hierin heel belangrijk. En het belangrijkste ingrediënt? Dat is toch dat je het vooral moet doen. Zodra de lichten op groen staan, gas geven!

De moeite waard

Meedenken en op een verantwoorde en creatieve manier naar een oplossing toe kunnen werken – dat maakt dat ik nodig ben! Als ik iets kan geven, toevoegen of bijdragen maakt dat het leven zoveel mooier. Zakelijk, privé of, zoals in dit geval, een combinatie van beiden. Zowel voor de ondernemer als voor mijzelf. Want dat wat ik privé probeer te bewerkstelligen, kon ik in dit geval makkelijk doortrekken in mijn werk. En dat maakt het voor mij, allemaal de moeite waard.